Ciao!

Mi chiamo Luca Santarossa, a ja nazywam się Monika Kwiatkowska. Razem od 2016 roku prowadzimy w Polsce rodzinną pizzerię Il Posto di Luca Santarossa, w której Luca gotuje, a ja przyjmuję gości.

O przeprowadzce do Polski zdecydowaliśmy w 2016 roku. Nie ukrywam, że była to dla mnie niemała rewolucja – po 15 latach mieszkania i pracowania we Włoszech, zdecydowaliśmy, że spróbujemy żyć w Polsce. Luca z miłości do mnie i mojego rodzinnego domu postanowił zaryzykować i tak powstało Il posto – miejsce stworzone z miłości do życia, wyzwań, pasji, dobrego jedzenia. To wszystko tworzy naszą małą trattorię i nasz mały świat – naszą rodzinę.

Monika

Ja jestem gadułą i podróżnikiem, radosnym twórcą, instruktorem jogi śmiechu, terapeutą zajęciowym, instruktorem psychomotoryki Auocuturier. We Włoszech przez lata pracowałam w rehabilitacji psychiatrycznej w różnych ośrodkach terapeutycznych dla osób z zaburzeniami psychicznymi, ale zawsze czułam się zawieszona gdzieś między Włochami a Polską.

O przeprowadzce do Polski zdecydowaliśmy w 2016 roku. Nie ukrywam, że była to dla mnie niemała rewolucja – po 15 latach mieszkania i pracowania we Włoszech, zdecydowaliśmy, że spróbujemy żyć w Polsce. Luca z miłości do mnie i mojego rodzinnego domu postanowił zaryzykować i tak powstało Il posto – miejsce stworzone z miłości do życia, wyzwań, pasji, dobrego jedzenia. To wszystko tworzy naszą małą trattorię i nasz mały świat – naszą rodzinę.

Monika

Ja jestem gadułą i podróżnikiem, radosnym twórcą, instruktorem jogi śmiechu, terapeutą zajęciowym, instruktorem psychomotoryki Auocuturier. We Włoszech przez lata pracowałam w rehabilitacji psychiatrycznej w różnych ośrodkach terapeutycznych dla osób z zaburzeniami psychicznymi, ale zawsze czułam się zawieszona gdzieś między Włochami a Polską.

Luca

Luca jest z wykształcenia psychologiem, a z pasji certyfikowanym pizzaiolo i cukiernikiem. Pochodzi z rodziny winiarzy, a w jego domu rodzinnym, dzięki mamie, która pochodzi z regionu Campania, królowała kuchnia południowych Włoch i szacunek do dobrego produktu oraz tradycji. Tata natomiast, jako typowy Włoch z północy, zaszczepił w nim miłość do wina i winnicy, ale także szacunek do ziemi i jej plonów. Od zawsze w rodzinnie Santarossa Grippo robiło się samemu salumi, sery, wino, uprawiało warzywa, hodowało zwierzęta, szanowało naturę i to co ona daje. Zdobywanie wyższego wykształcenia szło zawsze w parze ze zdobywaniem doświadczenia w małej, lokalnej i rzemieślniczej mleczarni, gdzie Luca pracował przez 5 lat studiów, ucząc się jak metodą rzemieślniczą robić sery, mozzarellę, montasio, cacciocavallo, ricottę, masło itd. Luca pracował we Włoszech także jako pizzaiolo aiuto cuocco, ucząc się od bardziej doświadczonych kucharzy w jaki sposób przygotowywać idealne ciasto na pizzę.

Luca

Luca jest z wykształcenia psychologiem, a z pasji certyfikowanym pizzaiolo i cukiernikiem. Pochodzi z rodziny winiarzy, a w jego domu rodzinnym, dzięki mamie, która pochodzi z regionu Campania, królowała kuchnia południowych Włoch i szacunek do dobrego produktu oraz tradycji. Tata natomiast, jako typowy Włoch z północy, zaszczepił w nim miłość do wina i winnicy, ale także szacunek do ziemi i jej plonów. Od zawsze w rodzinnie Santarossa Grippo robiło się samemu salumi, sery, wino, uprawiało warzywa, hodowało zwierzęta, szanowało naturę i to co ona daje. Zdobywanie wyższego wykształcenia szło zawsze w parze ze zdobywaniem doświadczenia w małej, lokalnej i rzemieślniczej mleczarni, gdzie Luca pracował przez 5 lat studiów, ucząc się jak metodą rzemieślniczą robić sery, mozzarellę, montasio, cacciocavallo, ricottę, masło itd. Luca pracował we Włoszech także jako pizzaiolo aiuto cuocco, ucząc się od bardziej doświadczonych kucharzy w jaki sposób przygotowywać idealne ciasto na pizzę.

Kilka słów o naszym miejscu…

Zapraszamy was do Il posto – rodzinnej pizzerii na zboczu wąwozu, w samym środku miasta, w bajecznym, dalekim od świata Lublinie.

Pasja do naszej pracy i pragnienie oferowania produktów jak najlepszej jakości towarzyszy nam przy wyborze i selekcji składników do naszych dań. Z tradycji włoskiej zaczerpnęliśmy przepisy i składniki regionalne charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej: mąki, sery, wędliny, warzywa, sposób konserwacji i marynowania składników, połączenia smakowe, włoską kawę Illy, ale także włoskie pomidory do naszego sosu na pizzę, który przygotowujemy sami. Z tradycji polskiej bierzemy natomiast zamiłowanie do świeżych produktów,

Kilka słów o naszym miejscu…

Zapraszamy was do Il posto – rodzinnej pizzerii na zboczu wąwozu, w samym środku miasta, w bajecznym, dalekim od świata Lublinie.

Pasja do naszej pracy i pragnienie oferowania produktów jak najlepszej jakości towarzyszy nam przy wyborze i selekcji składników do naszych dań. Z tradycji włoskiej zaczerpnęliśmy przepisy i składniki regionalne charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej: mąki, sery, wędliny, warzywa, sposób konserwacji i marynowania składników, połączenia smakowe, włoską kawę Illy, ale także włoskie pomidory do naszego sosu na pizzę, który przygotowujemy sami. Z tradycji polskiej bierzemy natomiast zamiłowanie do świeżych produktów,

odbieranych bezpośrednio od producentów: nasze warzywa, świeżo palona kawa, lemoniady ziołowe, czy sery pochodzą z ekologicznego gospodarstwa pod Kasztanami.

Naszą mocną stroną jest autorski przepis na ciasto stworzone z najlepszych mąk wieloziarnistych,

wzbogacone ziarnami bogatymi w składniki odżywcze, błonnik i mikroelementy niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu i zdrowej diecie.
Sam proces przygotowania i długa fermentacja pozwala wyzwolić i podkreślić walory smakowe, zapach i świeżość gotowego ciasta oraz polepsza jego przyswajalność dzięki rozbijaniu glutenu, cukrów, aminokwasów i białka na składniki proste. Używamy produktów naturalnych, bez konserwantów, ulepszaczy i kolorantów.

 

odbieranych bezpośrednio od producentów: nasze warzywa, świeżo palona kawa, lemoniady ziołowe, czy sery pochodzą z ekologicznego gospodarstwa pod Kasztanami.

Naszą mocną stroną jest autorski przepis na ciasto stworzone z najlepszych mąk wieloziarnistych,

wzbogacone ziarnami bogatymi w składniki odżywcze, błonnik i mikroelementy niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu i zdrowej diecie.
Sam proces przygotowania i długa fermentacja pozwala wyzwolić i podkreślić walory smakowe, zapach i świeżość gotowego ciasta oraz polepsza jego przyswajalność dzięki rozbijaniu glutenu, cukrów, aminokwasów i białka na składniki proste. Używamy produktów naturalnych, bez konserwantów, ulepszaczy i kolorantów.

 

Kilka słow dlaczego pizza długiej fermentacji jest lepsza od tej kilkugodzinnej. 

1.

Długa fermentacja sprzyja trawieniu. Dzięki procesowi, jaki zachodzi podczas fermentacji ciasta pizza jest lżejsza i lepiej przyswajalna dla organizmu. Po wyjściu z naszej restauracji czujesz się więc syty, ale nie ociężały. Jak to uzyskać? Należy spowolnić proces di levitazione, czyli fermentacji i zrównać go z procesem di maturazione – dojrzewania ciasta. Dzięki temu można zmniejszyć ilość używanych drożdży na rzecz pasta madre, czyli zakwasu. Trzeba pamiętać, że każda mąka ma inny czas dojrzewania, a także inny indeks glutenowy. Żeby to wszystko działało – potrzeba wyjątkowej wiedzy i doświadczenia, które my mamy.

2.

Pizza na cieście długiej fermentacji jest zdrowsza. Wszystko dzięki stosunkowo niewielkiej ilości drożdży użytych do jej produkcji. Jak wiadomo, drożdże negatywnie wpływają na naszą florę bakteryjną powodując wzdęcia i zmniejszając przyswajalność produktów odżywczych. Długa fermentacja sprzyja rozbiciu włókien glutenowych, cukrów i białek złożonych na proste i łatwo przyswajalne dla naszego organizmu.

3.

Długa fermentacja sprzyja też smakowi ciasta. Dzięki procesowi maillard cukry proste i aminokwasy w wysokich temperaturach nadają kolorystykę, smak i zapach ciasta świeżo wyjętego z pieca.

1.

Długa fermentacja sprzyja trawieniu. Dzięki procesowi, jaki zachodzi podczas fermentacji ciasta pizza jest lżejsza i lepiej przyswajalna dla organizmu. Po wyjściu z naszej restauracji czujesz się więc syty, ale nie ociężały. Jak to uzyskać? Należy spowolnić proces di levitazione, czyli fermentacji i zrównać go z procesem di maturazione – dojrzewania ciasta. Dzięki temu można zmniejszyć ilość używanych drożdży na rzecz pasta madre, czyli zakwasu. Trzeba pamiętać, że każda mąka ma inny czas dojrzewania, a także inny indeks glutenowy. Żeby to wszystko działało – potrzeba wyjątkowej wiedzy i doświadczenia, które my mamy.

2.

Pizza na cieście długiej fermentacji jest zdrowsza. Wszystko dzięki stosunkowo niewielkiej ilości drożdży użytych do jej produkcji. Jak wiadomo, drożdże negatywnie wpływają na naszą florę bakteryjną powodując wzdęcia i zmniejszając przyswajalność produktów odżywczych. Długa fermentacja sprzyja rozbiciu włókien glutenowych, cukrów i białek złożonych na proste i łatwo przyswajalne dla naszego organizmu.

3.

Długa fermentacja sprzyja też smakowi ciasta. Dzięki procesowi maillard cukry proste i aminokwasy w wysokich temperaturach nadają kolorystykę, smak i zapach ciasta świeżo wyjętego z pieca.

W Il posto di Luca Santarossa

znajdziecie także inne, tradycyjnie produkty włoskie takie jak focaccia Pugliesi, Genovesi, Recco, calzoni…. i wiele innych pysznych produktów z pieca, które będą na was czekać w lokalu w zależności od pory roku i zgodnie z rytmem natury. Pracujemy na małym magazynie, nie wyrzucamy jedzenia, nie marnujemy, promujemy dobre lokalne produkty i od 3 lat także lokalnych artystów, organizując cykliczne wystawy i sprzedając sztukę twórców wystawiających u nas. Z naszymi gośćmi uprawiamy ogród warzywny, organizujemy tematyczne kolacje degustacyjne, warsztaty i kursy. Zapraszamy do nas! Buon appetito! Vi aspettiamo.

Luca i Monika, Włoski świat w Polskim świecie.

W Il posto di Luca Santarossa

znajdziecie także inne, tradycyjnie produkty włoskie takie jak focaccia Pugliesi, Genovesi, Recco, calzoni…. i wiele innych pysznych produktów z pieca, które będą na was czekać w lokalu w zależności od pory roku i zgodnie z rytmem natury. Pracujemy na małym magazynie, nie wyrzucamy jedzenia, nie marnujemy, promujemy dobre lokalne produkty i od 3 lat także lokalnych artystów, organizując cykliczne wystawy i sprzedając sztukę twórców wystawiających u nas. Z naszymi gośćmi uprawiamy ogród warzywny, organizujemy tematyczne kolacje degustacyjne, warsztaty i kursy. Zapraszamy do nas! Buon appetito! Vi aspettiamo.

Luca i Monika, Włoski świat w Polskim świecie.

KONTAKT

KONTAKT

Il Posto di Luca Santarossaa


email: kontaktilposto@gmail.com
numer telefonu: 519 613 978
adres: ul. Jana Sawy 5 lokal 10, Lublin

Odwiedź nas na Facebooku


Zgoda RODO

10 + 8 =

zaprojektowane przez alento